Svijet

Bez palestinske države nema sigurnosti na Bliskom istoku, kažu Palestinske vlasti

Bez uspostave nezavisne palestinske države neće biti sigurnosti ili stabilnosti na Bliskom istoku, rekao je u četvrtak glasnogovornik predsjednika Palestinske uprave, kao odgovor na to što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio tu ideju.

Netanyahu je u četvrtak rekao da bi ideja o stvaranju palestinske države bila u sukobu sa sigurnošću Izraela, što je u suprotnosti sa stavom mnogih zemalja, uključujući Sjedinjene Države.

“Cijeli region je na ivici vulkanske erupcije”, rekao je glasnogovornik PA Nabil Abu Rudeineh, prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, dodajući da Netanyahuove primjedbe pokazuju da je izraelska vlada “odlučna da cijeli region gurne u ambis”.
Rudeineh je također tvrdio da SAD “snose odgovornost za pogoršanje sigurnosti i stabilnosti u regionu zbog svoje pristrasnosti i slijepe podrške izraelskoj okupaciji”.

Američki predsjednik Joe Biden dugo se zalagao za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba s dvije države. Američki zvaničnici rekli su u četvrtak da neće dozvoliti da ih očito Netanyahuovo odbacivanje eventualne palestinske države spriječi u pritisku na to pitanje sa svojim izraelskim kolegama.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button